Narradores del fantàstic i Literatura potencial

Narradores del fantàstic i Literatura potencial

El passat 22 de juny em vaig allargar a la llibreria d’Octavi Serret, a Valderrobres, per saludar Ricard Ruiz Garzón, professor de ciència ficció i narrativa fantàstica de l’Ateneu Barcelonès. Hi era per presentar una antologia de narradores del fantàstic en castellà, de llatinoamèrica i Espanya. Aquesta antologia, que us recomano, ha estat compilada per ell mateix juntament amb Teresa López-Pellisa, professora de literatura de la Universitat de les Illes Balears que impulsa la investigació sobre el fantàstic.

La selecció és deliciosa i conté algunes històries ja aparegudes en altres reculls, com la de Sofia Rhei i El libro pequeñito, Laura Gallego amb Wekids, una distopia sobre l’ús de les xarxes socials i l’exposició pública, Susana Vallejo amb Gracia, una altra distopia urbana, ambientada a Barcelona, que fa pensar molt en el devenir d’una societat cada vegada més separada per desigualtats socials.

Altres contes destacats són els ja clàssics Mi hermana Elba de Cristina Fernández Cubas i Loca d’Elia Barceló . Son totes narracions amb un costat inquietant, que tant pot gelar-te la sang com deixar-te pensant en coses del mon real. L’antologia és rellevant perquè no s’ha donat mai prou importància a aquest tipus de literatura en el món hispà (en contrast amb el mon anglosaxó), sinó que del poc que s’havia fet, les dones tenien un segon pla.

Aquí teniu una presentació completa de l’obra a la llibreria Gigamesh de Barcelona

D’esquerra a dreta, Susana Vallejo, autora, Octavi Serret, llibreter, Teresa López-Pellisa, antòloga, Ricard Ruiz Garzón, antòleg i Pablo Martín Sánchez, antòleg i membre d’Oulipo, obrador de literatura potencial.

Pablo Martín Sánchez és un autor del celebrat Tuyo es el mañana (Acantilado, 2016) i també professor de literatura potencial a l’Ateneu Barcelonès. en aquest recull trobem el mateix Ricard Ruiz Garzón i altres autors com Adrià Pujol Cruells, David Roas, Sofía Rhei, Enrique Vila-Matas, Mercedes Abad o Màrius Serra.

Pablo Martín Sánchez és un autor del celebrat Tuyo es el mañana (Acantilado, 2016) i també professor de literatura potencial a l’Ateneu Barcelonès. en aquest recull trobem el mateix Ricard Ruiz Garzón i altres autors com Adrià Pujol Cruells, David Roas, Sofía Rhei, Enrique Vila-Matas, Mercedes Abad o Màrius Serra.

L’objectiu de l’Oulipo (Ouvroir de littérature potentielle, de Raymond Queneau) no es tant crear obres literàrias com proposar formes i estructures que puguin ser utilizades per altres escriptors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *